Notes de premsa

PONENTS DE TOT EL MEDITERRANI ES TROBEN A MONTPELLER PER A LA JORNADA INTERNACIONAL “SALVEM LA MEDITERRÀNIA”

Background

Aquest djjous 29 de setembre de 2022, participants de tota la conca mediterrània s’han reunit a Montpeller, convidats pels Consells Econòmics i Socials del territori de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània per fer front a la contaminació marina pels plàstics.

Els CES dels tres membres que composen l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM): el Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Regió d’Occitània, que n’assumeix actualment la Presidència, han posat d’aquesta manera l’èmfasi sobre les solucions possibles i ja implementades per nombrosos actors de tot el Mediterrani, en el marc del fòrum Le Monde Nouveau, a Montpeller.

Prop de 30 associacions, investigadors, empreses, organismes públics… Moltes entitats han respost han acudit a Montpeller per aportar les seves reflexions i compartir les bones pràctiques que duen a terme. Reunits al si del col·loqui internacional “Salvem la Mediterrània, per iniciativa del Consell Econòmic, Social i Mediambiental Regional d’Occitània i dels Consells Econòmics i Socials (CES) de l’espai euroregional i de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM), els ponents han compartit els seus coneixements i les accions que posen en pràctica: això va des de la recollida i qualificació dels residus recuperats al mar, que permet definir el seu origen, a la innovació en relació amb els materials d’origen biològic o els processos de tractament dels plàstics, via les accions dels actors econòmics per reduir i reutilitzar els plàstics, especialment en el sector de la gran distribució o hoteler.

El Consell Econòmic, Social i Mediambiental Regional (CESER) de la Regió d’Occitània, el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) i el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CESIB), conjuntament amb l’EPM, han coordinat aquest esdeveniment internacional excepcional, amb l’objectiu de donar visibilitat a solucions innovadores i ja en funcionament a nivell mediterrani. Amb la finalitat d’agregar els esforços conjunts per mobilitzar els actors públics, privats i la societat civil per a la preservació del medi ambient, els CES euroregionals es comprometen amb els seus homòlegs de Còrsega, de la Regió Sud – PACA, de la Comunitat Valenciana, de la Regió de Múrcia i de la Junta d’Andalusia per crear una conferència dels CES de l’Arc mediterrani. En particular, es crearà un observatori comú d’aquestes problemàtiques per a connectar les dades dels laboratoris a nivell interregional. La seva voluntat és també d’associar-se per incrementar la sensibilització sobre aquestes temàtiques a escala internacional, i organitzar un fòrum internacional del Mediterrani a escala de la Unió Europea.

Carole Delga, Presidenta de la Regió d’Occitània i Presidenta de l’Euroregió, ha conclòs l’esdeveniment, en companyia de representants de les regions implicades, entre els quals Miquel Mir, Conseller de Medi Ambient i del Territori de les Illes Balears, i Gerard Vives, Director General de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea, de la Generalitat de Catalunya, després de la signatura del manifest dels vuit CES. Etienne Guyot, Prefecte de la Regió d’Occitània, ha acabat els parlaments tot posant de relleu aquesta iniciativa euroregional i internacional i ha expressat novament la importància que atorga l’Estat francès a la problemàtica de la contaminació, aportant-hi el seu suport a través del Pla Littoral.

Aquesta jornada ha permès demostrar la cohesió de tots els Governs regionals de l’Arc mediterrani sota l’impuls de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, que consolida així el seu paper capdavanter en les polítiques de protecció del Mediterrani contra les contaminacions, sobretot pels plàstics, i de suport a les innovacions dels actors de la societat civil.


Obrir / Descarregar:

Nota de premsa  (CAT)
Communiqué de presse (FR)

Written by: Maïna Gautier

Rate it

Previous post


Similar posts

labelNotes de premsa today21 de febrer de 2023

La joventut de l’Euroregió Pirineus Mediterrània es mobilitza a Toulouse amb la primera reunió de l’Assemblea euroregional de la Joventut i els premis a les iniciatives de joves en català i occità a les xarxes socials

Van acudir de tot arreu del territori de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM): els i les joves dels 15 projectes guanyadors del concurs de les llengües occitana i catalana a les xarxes socials, i de l’Assemblea euroregional de la Joventut es van trobar per primera vegada a Occitània els 9 i 10 de febrer de 2023. [...]

Llegir més

labelNotes de premsa today13 de febrer de 2023

Handover of the Presidency of the Euroregion Pyrenees Mediterranean under the sign of youth, the Mediterranean and Europe

The rotating presidency of the Euroregion Pyrenees Mediterranean (EPM) was handed over by Carole Delga, President of the Region Occitanie, to Pere Aragonès, President of the Generalitat of Catalonia, on Friday 10 February in Toulouse. The official handover took place in the presence of representatives of the three EPM member governments and numerous Euroregional and [...]

Llegir més

logo-euroregio-pm-