TERRITÒRI

Background

L’Euroregion es un territòri durable que presèrva sas ressorsas e se prepara pels desfises del cambiament climatic (adaptacion e mitigacion) per 2030.

Conselhs Economics e Socials

Los Conselhs Economics e Socials (CES) los cal jogar un papièr d’armonizacion e de dinamizacion, que lis caldrà se tradusir en accions comunas al cors dels prèps meses, sustot a nivèl del miei ambient e de l’economia circulara e solidària. Los agents de l’EPM trabalhan amassa damb los CES de los sieus tres membres per téisser de ligams entre eles per tala d’avançar en aquel sens. Los organismes implicats son lo Conseil Economique, Social e Environnemental régional (CESER) Occitanie, lo Conselh de Trabalh, Economic e Social de Catalonha (CTESC) e lo Conselh Economic e Social de las Ilhes Balears (CESIB).

La collaboracion entre los CES e l’EPM se centra en metre l’accent en l’aspècte mieiambiental de la contaminacion de plastics a la Mediterranèa, per organizar plegats un collòqui que se celebrarà lo 29 de setembre del 2022 a Montpelhièr, en lo marc del Monde Nouveau. Aquel eveniment international insistirà en l’importància de l’economia circulara e la proteccion del miei ambient, en especial lo maritim.

Biodiversitat : preservacion e valorizacion

L’Euroregion es un territòri que presèrva en primièr luòc sa biodiversitat.

Per tal de contunhar dins aquesta direccion, caldrà :

  • intensificar la preservacion de las espècias e dels espacis protegits (aigas terrèstras e marinas, espacis marins e litorals) ;
  • renfortir la coneissença, las rets euroregionalas e la sensibilizacion dels ciutadans de cap a la biodiversitat.
L’Euroregion es tanben un territòri que presèrva sas ressorsas
  • l’aiga en primièr luòc mercé a una gestion durabla de las ressorsas idricas e al melhorament de sa qualitat ;
  • e las produccions agricòlas e forestièras localas, que seràn sostengudas per tal que s’adapten al cambiament climatic e preservar lor biodiversitat.
Sobeiranetat energetica

Enfin, l’Euroregion cercarà la sobeiranetat energetica en 2030 per son territòri gràcias a la transicion energetica :

  • en sosténer la cooperacion entre projèctes pilòts de generacion d’energia renovelabla sus son territòri ;
  • en donar supòrt a las accions ciutadanas de produccion e de consomacion d’energia renovelabla locala ;
  • en favorizar una transicion justa pels ciutadans, en demesir la consomacion energetica sustot de las abitacions gràcias a las innovacions.
logo-euroregio-pm-