Notes de premsa

La joventut de l’Euroregió Pirineus Mediterrània es mobilitza a Toulouse amb la primera reunió de l’Assemblea euroregional de la Joventut i els premis a les iniciatives de joves en català i occità a les xarxes socials

Background

Van acudir de tot arreu del territori de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM): els i les joves dels 15 projectes guanyadors del concurs de les llengües occitana i catalana a les xarxes socials, i de l’Assemblea euroregional de la Joventut es van trobar per primera vegada a Occitània els 9 i 10 de febrer de 2023.

Els esdeveniments i sessions de treball organitzades en el marc del traspàs de presidència de l’entitat van posar el jovent de relleu. Una joventut molt desitjosa d’integrar el seu dinamisme i les seves idees a les accions de l’Agrupació europea de cooperació territorial (AECT).

Les accions dutes a terme per l’Euroregió Pirineus Mediterrània a favor de la joventut es van fer molt visibles aquest divendres, 10 de febrer de 2023 a Toulouse (Tolosa de Llenguadoc), a llarg dels esdeveniments vinculats al traspàs de la presidència de torn de l’organisme. Després de dos anys de presidència de la Regió d’Occitània, encapçalada per la seva presidenta Carole Delga, ara li toca a Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, agafar-ne el relleu. El tercer govern membre, el de les Illes Balears, va ser representat a Occitània per Rosario Sánchez Grau, Consellera d’Hisenda i Relacions exteriors.

Els nombrosos assistents i ponents de les reunions i taules-rodones de la jornada van poder constatar l’empenta i la gran qualitat de les idees dels i les joves representants de l’Assemblea euroregional de la Joventut (AEJ), que ja s’havien trobat el dia anterior per conèixer-se.

De les 29 persones d’entre els 17 i els 29 anys seleccionades per participar-hi – 8 joves de les Illes Balears, 10 de Catalunya i 11 d’Occitània-, 25 van poder anar a Toulouse per començar a definir el seu reglament i les temàtiques sobre les que voldran treballar, d’ara endavant. Van elegir els seus 3 representants, tot optant per una presidència de torn, seguint la de l’Euroregió: el primer president és el català Francesc Almendros, acompanyat per dos vicepresident/es, Emilie Tamo (Occitània) i Pere Carbonell (Illes Balears).

Aquests rols tenen un caràcter simbòlic ja que les joves treballaran plegades per assolir els seus objectius, els representants actuaran per tant com a portaveus. Els membres de l’AEJ van compartir els temes que els interessen especialment i van escollir de manera consensuada les grans línies del seu pla d’acció. El medi ambient i el canvi climàtic, així com la cultura i les llengües minoritàries, són els reptes majors, amb un enllaç transversal en la igualtat, l’ocupació laboral del jovent, el turisme sostenible i l’economia. Les ganes que tenen les joves d’implicar-se és molt visible, com ho demostren la seva il·lusió durant la celebració d’aquesta  primera AEJ que s’estrenava i els contactes que van establir amb els representants electes de l’Euroregió.

L’altre moment àlgid d’aquesta jornada va ser el lliurament dels premis als 15 projectes guanyadors del concurs per a joves que duen a terme projectes que promoguin les llengües catalana i occitana a les xarxes socials. Entre les 51 iniciatives proposades, que posen de relleu la varietat i la riquesa d’aquestes propostes dins l’Euroregió, van ser seleccionades les següents, entre les que es va repartir el total de 11.500 € de la convocatòria:

En la categoria català: el projecte Filòloga de guàrdia de l’Aida Roca i la Paraula de Mixa de l’Anna Pardos, respectivament van rebre el premi i menció com a projectes individuals; Onada feminista, Els inexperts i Novaveu en la modalitat de projectes col·lectius, van rebre el premi, i les 1a i 2a mencions respectivament; pel que fa a projectes realitzats per associacions, les iniciatives Ciència oberta (premi) i Toponímia, llengua i cultura nord-catalanes (menció) van ser les premiades.

En la categoria occità, els premis de la modalitat individual es va atorgar a Gabrièu Pelisson i el seu Parpalhon blau (premi) i a Mariona Miret (menció). Influaran e tikarantok (premi) i Biais de dire (1a menció) van ser reconeguts pels seus projectes col·lectius. La 2a menció va quedar deserta per falta de participació. Per acabar, per projectes a les xarxes desenvolupats per associacions, País invisible (premi) i Eth Club aranés (menció) van venir a recollir el seu premi entregat pels representants electes dels tres territoris de l’Euroregió. De forma excepcional es van atorgar dues mencions especials, fora de concurs, en reconeixement de la seva activitat a dos projectes: Laurie Privat per Camp liure, i els Joves Europeus de Toulouse.

Més enllà de l’ocasió de poder-se conèixer personalment, totes i tots els guanyadors van posar l’èmfasi en la importància d’aquest primer concurs per posar en valor les llengües euroregionals i expressar el seu desig que es faci any rere any, com és el cas de la convocatòria Cultura de l’EPM. Aquest concurs representa un avenç en el foment de la cohesió i la visibilitat de les comunitats lingüístiques de l’Euroregió, i contribueix al reconeixement de la institució i les seves accions per i amb la joventut.

Aquestes noves iniciatives de l’Euroregió segueixen la línia definida al seu full de ruta pel 2030, i completen altres operacions com la jornada conjunta de recollida de residus en un entorn natural protegit (en el marc de Let’s Clean Up Europe) que mobilitza la joventut entre altres actors, o també l’ajut a la mobilitat dels joves del territori que desitgen estudiar en estructures euroregionals del país veí, a través de la subvenció personal de 600 € del Xec Eurocampus.


Obrir / Descarregar:

Nota de premsa (CAT)
Communiqué de presse (FR)

Written by: Maïna Gautier

Rate it

Previous post

logo-euroregio-pm-