Notes de premsa

Èxit de l’acció LET’S CLEAN UP EUROPE, primera jornada conjunta de sensibilització i recollida de residus a l’Euroregió

Background

El matí de recollida coordinat per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM) va permetre  aplegar més d’una tona de residus en dues hores.

Les 186 persones voluntàries mobilitzades en els tres territoris que componen l’EPM – les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània – van fer d’aquesta jornada de participació ciutadana un èxit per a la preservació del medi ambient i de la biodiversitat.

Tot un èxit per a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània: aquest passat dissabte 18 de setembre ha representat la primera acció conjunta i simultània de neteja en tres dels seus parcs naturals litorals, i va permetre tant la recollida de nombrosos residus plàstics, de pesca, vidre i altres, ascendint a 1094 kg, com la sensibilització als reptes als quals el territori euroregional, i en particular el mediterrani, s’enfronta en el context de canvi climàtic i de producció important de residus a nivell mundial.

D’aquesta forma, l’Euroregió segueix desenvolupant de manera cada vegada més visible pels seus habitants, el seu full de ruta que pretèn construir un futur resilient compartit, a l’horitzó 2030. Aquesta acció, organitzada dins del programa europeu Let’s clean up Europe (LCUE) i en el context del Dia mundial de neteja del nostre planeta, va tenir molt bons resultats:

  • S’Albufereta de Pollença (Illes Balears): 51 participants, 245 kg de residus recollits (57 de plàstics, 20 de vidre i 168 altres),
  • Badia dels Alfacs (Catalunya): 75 participants, 465 kg de residus recollits (95 de plàstics, 143 de pesca i 227 altres),
  • Estany de Gruissan (Occitània): 60 participants, 384 kg de residus recollits (84 de plàstics i 300 altres)

Els càrrecs polítics i territorials presents a cada lloc han rebut les propostes de la cuitadania pel que fa a possible mesures preventives per a la preservació dels espais naturals. Entre ells, el Sr. Didier CODORNIOU, Primer Vicepresident de la Regió d’Occitània, responsable de la Mediterrània, i la Sra. Agnès LANGEVINE, 2a Vicepresidenta, responsable del Clima, Pacte verd i Habitatge sostenible, en representació de la Sra. Carole Delga, presidenta de la Regió d’Occitània i presidenta de l’Euroregió; a les Illes Balears, el Sr. Miquel MIR, Conseller de Medi ambient i Territori, i tres Directors Generals: el Sr. Sebastià Sansó, Residus i Educació ambiental, el Sr. Llorenç Mas, Espais naturals i Biodiversitat, i el Sr. Antoni Vicens, Relacions exteriors; així com els Srs. Isaac Peraire, Director de l’Agència de Residus de Catalunya i Jesús Gómez, Director territorial del Departament d’Acció climàtica a les Terres de l’Ebre, en representació de la Generalitat de Catalunya. Els responsables han recordat la necessitat de reduir la generació de residus i de gestionar-los millor, des de la informació prèvia per evitar-ne la producció, als equipaments adequats.

L’EPM desitja reconduir aquesta jornada euroregional LCUE cada any, amb l’objectiu de continuar a sensibilitzar els seus ciutadans de totes les edats i tots els  actors socio-economics del seu territori a les accions relacionades amb el medi ambient, en particular dins del marc del Pacte Verd europeu, que representa un pilar de cooperació transversal.


Descarregar:

Nota de premsa (pdf) CAT

Communiqué de presse (pdf) FR

Written by: Maïna Gautier

Rate it

Previous post


Similar posts

labelNotes de premsa today8 de setembre de 2022

LLANÇAMENT DEL COL·LOQUI INTERNACIONAL “SALVEM EL MEDITERRANI” PER FER FRONT A LA CONTAMINACIÓ DEL MAR PELS PLÀSTICS

El 29 de setembre de 2022, els Consells Econòmics i Socials del territori de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània s’uneixen a aquesta entitat i organitzen el col·loqui internacional “Salvem el Mediterrani”, per fer front a la contaminació pels plàstics. Els CES dels tres membres que composen l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM): el Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya [...]

Llegir més

labelNotes de premsa today16 de juny de 2022

MICROPROJECTES PIRINEUS: Resolució de projectes programats

COOPERACIÓ TRANSFRONTERERA PIRINENCA: UN NOU IMPULS PER AL DESENVOLUPAMENT DE PROJECTES DE PROXIMITAT La primera convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera per als Pirineus ha programat 25 iniciatives. 78 entitats dels territoris es beneficiaran dels 575.000 € atribuïts per aquesta convocatòria. La cultura, el medi ambient i l’educació són els principals temes que abordaran els [...]

Llegir més

logo-euroregio-pm-